Uitwerken, uitstellen of uitbesteden: met een opgeruimd gevoel de vakantie in

Het voorjaar is voor nagenoeg iedere onderwijsprofessional een hectische periode. De schoolgids, het schooljaarplan, werving en selectie van nieuwe collega’s, overgangsgesprekken en ga zo maar door. Alles moet af. De coronacrisis kwam als donderslag bij heldere hemel en schopte menig planning door de war. Nu de scholen weer open zijn, maken veel scholen de stand van zaken op. Wat is wel gelukt en wat niet? 

Het resultaat is voor de meesten een flinke to-do-lijst van dingen die wel op de planning stonden, maar niet af zijn. Het bestaan van de lijst kan werkdruk of stress veroorzaken, juist omdat er tijdens de coronacrisis in het onderwijs zo ontzettend veel en hard gewerkt is. Iedereen is moe en toe aan vakantie. Het vooruitzicht om dan maar in de zomer vanaf het vakantieadres de lijst af te werken, is niet erg prettig. Veel scholen staan dus voor de keuze ‘uitwerken, uitstellen of uitbesteden’? 

Daarom raden we aan om die lijst – hoe confronterend ook – toch eens letterlijk op papier te zetten. Verdeel de lijst in drie kolommen: 

  • Uitwerken
  • Uitstellen
  • Uitbesteden

De onderdelen die je uitstelt, zet je voor eind augustus in de agenda. Zet ze uit je hoofd, je hoeft er in het nieuwe schooljaar pas weer over na te denken. 

Sommige zaken kunnen of mogen niet worden uitgesteld. Ouders verwachten informatie over het nieuwe schooljaar en ook het team wil weten waar het aan toe is. De Inspectie van het Onderwijs wil aan het begin van het nieuwe schooljaar een nieuwe editie van de schoolgids op de website vinden. Kijk daarom welke onderdelen terecht kunnen in de kolom ‘uitbesteden’. Wellicht is er een collega die je kan helpen of ondersteunen? Misschien is er hulp vanuit het schoolbestuur mogelijk? Zo niet, dan kun je wellicht Huis Communicatie invliegen? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Wat blijft er over? Deze onderdelen zul je zelf moeten uitwerken. Is de lijst te lang, niet realistisch om voor de zomervakantie af te krijgen? Probeer dan toch nog één of twee onderdelen uit te stellen of uit te besteden. Niet ideaal, maar nood breekt wet. En bovendien kun je op begrip rekenen van de mensen om je heen: iedereen snapt dat corona roet in het eten gooide.