Neem je website onder de loep

De website is het visitekaartje van de school. Een aantrekkelijke vormgeving en duidelijke teksten geven een goede eerste indruk aan de bezoeker. Maar besteed ook aandacht aan de navigatie, structuur en vindbaarheid van de website. Als de bezoeker niet binnen enkele muisklikken de informatie vindt die hij zoekt, is de (potentiële) ouder, leerling of werknemer binnen een paar seconden weer vertrokken. In dit artikel geven we tips om de website te vernieuwen, óf te verbeteren.

De eerste stap is om de doelgroep in kaart te brengen. Wie bezoeken de website? Zijn dit huidige ouders of juist nieuwe ouders? Misschien richt (een deel van) de website zich juist op leerlingen, nieuwe werknemers of huidige collega’s. Pas als er een duidelijk beeld is van de doelgroep, kun je nadenken over de vraag welke informatie zij zoeken. Ouders van leerlingen zoeken bijvoorbeeld praktische informatie, terwijl oriënterende ouders meer informatie willen over het onderwijs, de missie en visie van de school en de schoolregels.

Kies voor een duidelijke structuur

Zorg dat alle teksten op een logische manier op de website getoond worden en vindbaar zijn voor de bezoeker. Hierbij staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Bezoekers van de website willen alle relevante informatie makkelijk en snel vinden, zonder dat ze veel door hoeven te klikken. Dit creëer je met een duidelijke structuur in je website. Het is verstandig de website per doelgroep op te bouwen. Complete informatie is goed, maar te veel informatie kan de bezoeker juist afschrikken. Durf te schrappen in de teksten. 

Maak de teksten aantrekkelijk

Je weet wat je wilt vertellen en waar je deze informatie op je website plaatst. Nu is het belangrijk dat de informatie aantrekkelijk geschreven wordt. Je wilt dat de teksten aansluiten bij dat waar de school of het bestuur voor staat. Gebruik een juiste formulering en een tone of voice die past bij de doelgroep. Ook is het belangrijk om de online teksten kort en bondig te houden.

Check de vindbaarheid in de zoekmachines

Nieuwe ouders oriënteren zich online via een zoekmachine. Hoe goed is jouw school of bestuur vindbaar? Eindigt de site niet bij de eerste 5 zoekresultaten, dan is de kans groot dat potentiële ouders de website niet eens bezoeken. Om de online vindbaarheid van de website te vergroten, is het aan te raden om de website te voorzien van SEO-teksten. Dit betekent dat er in de teksten veelgebruikte zoektermen verwerkt worden, zoals de schoolnaam, de naam van het schoolbestuur en de plaatsnaam. Maar denk ook aan termen die passen bij de profilering. Denk vanuit de bezoeker en verwerk de termen strategisch in de teksten, maar zorg er wel voor dat de teksten goed leesbaar blijven. Is de website overigens goed beveiligd, oftewel: is de website voorzien van een Secure Sockets Layer (SSL) certificaat?

Kijk kritisch naar het ontwerp

Tot slot zijn de vormgeving en het ontwerp van de website van belang. Zorg dat de website een professionele en eigentijdse uitstraling heeft, die past bij de huisstijl. Aangezien de website veelal via smartphones wordt bezocht, is het belangrijk om de website vanuit ‘mobile first’ te ontwikkelen. Zo weet je zeker dat de website goed wordt weergegeven op alle apparaten.
 
Een website maken is niet ingewikkeld, een website maken die goed bezocht wordt en uitstraalt wat je wilt uitstralen is echter een uitdaging. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden wil je je doel bereiken. Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een moderne nieuwe website, het schrijven van de teksten of wil je eens samen kritisch naar je website kijken? Nieuweschoolwebsite.nl, onderdeel van Huis Communicatie, helpt je graag verder! Bezoek onze website of bel 0252 34 36 48.