Kort en bondig schrijven kun je leren

Schrijven is een vak. Toch kan iedere onderwijsprofessional die weleens ouderbrieven, memo’s of mailings schrijft leren om dit efficiënter te doen, zodat teksten sneller uit je toetsenbord vloeien én je boodschap beter wordt begrepen. In onze training ‘Kort en bondig schrijven’ deelt redacteur en neerlandicus Martijn van Lith zijn kennis en ervaring. 

Zeg Martijn, goede teksten schrijven – daar zijn jullie van Huis Communicatie toch voor?
“Klopt. Onze belofte is ook niet dat we je in één ochtend opleiden tot professioneel schrijver. Maar we leren je wel bepaalde denkstappen en aanpassingen waarmee je al je dagelijkse teksten kunt verbeteren. Denk aan de wekelijkse nieuwsbrief, die kunnen we natuurlijk niet voor elke school schrijven, laat staan meelezen met elk mailtje. Je zult merken dat beter schrijven en communiceren je tijd bespaart. Het schrijven van een ouderbrief gaat sneller als je altijd een bepaalde structuur aanhoudt: een duidelijk onderwerp bovenaan, beginnen met de kern van je boodschap. Als je je deze manier van schrijven eigen maakt, zul je ook minder vragen krijgen, omdat je informatie beter overkomt.” 

Voor wie is de training bedoeld?
“De training staat open voor alle onderwijsprofessionals die weleens schrijven voor in- of extern. We hebben vaak schooldirecteuren uit het primair onderwijs, maar ook communicatiemedewerkers uit het voortgezet onderwijs volgen de training, of bestuurssecretarissen. Die diversiteit is leuk, omdat deelnemers van elkaar kunnen leren.” 

Hoe is de training opgebouwd?
De training bestaat voor een deel uit theorie. De deelnemers krijgen praktische tips en voorbeelden te zien, bijvoorbeeld over hoe je actief schrijft. Van tevoren hebben ze allemaal een eigen tekst ingeleverd, die bespreken we met elkaar. We denken samen na over wat er beter kan. Die uitwisseling levert altijd leuke inzichten op. Een veelgehoorde reactie is: waarom zag ik dat zelf niet? Omdat het ineens heel logisch klinkt als je op een andere manier naar je tekst kijkt. Aan de hand van deze theorie en de tips gaan de deelnemers vervolgens zelf aan de slag met teksten uit de praktijk.



“Goede presentatie en alles werd duidelijk uitgelegd. Je kon de theoretische kennis goed toepassen in een praktische opdracht.”

Diana Brouwer, directeur OBS de Plantage, Houten



IK MELD ME AAN VOOR DE TRAINING 

Wat is je belangrijkste schrijftip?
“Denk vóór je gaat schrijven goed na: wat wil ik vertellen en aan wie? Mensen zijn gewend om ‘hup’ een mail te tikken of een ouderbrief. Het is beter om eerst even de tijd te nemen om te bedenken: wat is mijn hoofdboodschap, waar heeft mijn lezer behoefte aan? En hoe breng ik die twee dingen bij elkaar? Als je dat bewustzijn, die routine ontwikkelt, dan is dat al winst. Als vanzelf ga je dan hoofd- en bijzaken scheiden.”  

Gaat dat laatste vaak mis?
“Ja, mensen willen vaak zo volledig mogelijk zijn. Maar meer informatie kan juist zorgen voor minder focus. Ook bij schrijven geldt: less is more. Veel brieven beginnen met een aanloop, alles wat vooraf is gegaan aan een bepaald besluit. Dat hoeft helemaal niet, dat weten ouders of medewerkers zelf ook nog wel. Denk aan je eigen mailbox, heb jij tijd en zin om eerst een hele voorgeschiedenis door te nemen? Als je je oprecht verplaatst in de lezer, zul je heel veel dingen als vanzelf goed doen.”  



“We zijn gestart met de theorie en hebben daarna de stof direct toegepast door onze eigen teksten kritisch te bekijken. Dit wakkert bij mij de motivatie aan.”

Whitney Kiesouw, SWV Passend Onderwijs Haarlemmermeer



Praktische informatie
Wil je ook Kort en bondig leren schrijven? We geven de training dit jaar op vrijdag 27 september 2024 en woensdag 9 oktober 2024 voor slechts € 395,- p.p. (excl. btw), inclusief lunch. De training digitaal of incompany volgen kan ook. Stuur Martijn een mail mvanlith@huiscommunicatie.nl of bel 0252 343648.