Bereik laaggeletterde ouders met deze tips

1 op de 9 ouders van schoolgaande kinderen is laaggeletterd. Kinderen worden, mede door de implementatie van digitale geletterdheid in het curriculum,  digitaal steeds vaardiger. Dat geldt niet voor alle ouders. Digitale en schriftelijke vaardigheden zijn voor een groep ouders helemaal niet vanzelfsprekend, maar heel lastig. Om hen via de ouderapp of het ouderportaal toch te bereiken, kun je als school gelukkig het een en ander doen. 

Geef een workshop

Via een workshop geef je álle ouders de gelegenheid om kennis te maken met de ouderapp of een ander digitaal platform.  We raden aan om een fysieke workshop op school aan te bieden. Houd de drempel zo laag mogelijk. Ontwikkel de workshop in samenwerking met een ouder die aanvankelijk ook niet handig was met de ouderapp, maar het nu onder de knie heeft. Zorg indien nodig voor een tolk. Wist je dat er verschillende organisaties zijn die kunnen helpen om ouders en verzorgers te laten oefenen met het gebruik van de schoolapp, bijvoorbeeld door middel van een interactief spel?

Onderzoek wie nooit inlogt

De school kan zien welke ouders inloggen op een digitaal platform en hoe vaak. Als je merkt dat bepaalde ouders nog altijd niet actief zijn op je digitale platform, kun je ze (discreet!) hulp aanbieden. Vraag wat ze van de ouderapp vinden en vertel daarna dat de school binnenkort een workshop organiseert over de ouderapp. 

Verken samen met ouders de ouderapp en het ouderportaal

Geef je uitleg over de ouderapp en andere digitale platforms, bijvoorbeeld op een informatieavond? Reserveer dan het computerlokaal en de ICT-coördinator, en zet ouders aan het werk. Zo vang je beginnersfouten op: Caps Lock staat per ongeluk aan waardoor inloggen niet lukt, is er zo één. 

Zet het digitale platform op je homepage

Zorg dat de link naar je digitale platform op de homepage van je schoolwebsite opvalt, bijvoorbeeld met een felgekleurde knop. Zo zien ouders in één oogopslag waar ze moeten klikken. Hebben de ouders een mobiele telefoon? Help hen dan om de app te installeren.

Voorkom dat ouders in mappen moeten zoeken

Als je mappen aanmaakt op je digitale platform, houd de structuur dan zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk. Als ouders alleen mappen zien die over hun eigen kind gaan, zorg dan dat ze niet hoeven te zoeken. Geef mappen toegankelijke en begrijpelijke namen. Niet alle ouders weten waarvoor de afkortingen staan die voor de school vanzelfsprekend zijn.

Vermijd berichten ‘op de valreep’

Vergeten die belangrijke brief mee te geven! Snel een berichtje via het digitale platform dan maar? Niet alle ouders gebruiken de digitale platforms. Een duidelijk communicatiebeleid op welk moment je informatie precies communiceert, helpt. Een brief zet je bijvoorbeeld drie dagen op voorhand online, huiswerk twee dagen van tevoren. Is er toch nieuws op de valreep te communiceren? Bel de ouders van wie je weet dat ze niet inloggen op, of attendeer hen op de informatie als je hen ziet op het schoolplein.

Werk samen

Deze tips zijn een opstapje. Wil je álle ouders, ook de laaggeletterde, écht zelfredzaam maken op je digitale platform? Dan is een uitgebreide cursus die wordt gegeven door een partner- of commerciële organisatie een goed idee. En vergeet niet: consequent inzetten op ouderbetrokkenheid, verhoogt de motivatie om de digitale communicatie te volgen.